Livre
Néerlandais

Cicade

Shaun Tan (auteur), Bart Moeyaert (traducteur)

Cicade

Shaun Tan (auteur), Bart Moeyaert (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Prentenboek over een cicade die jarenlang hard werkt voor zijn bedrijf, maar door het bedrijf onfair en zonder respect behandeld wordt, zowel terwijl hij er werkt, als wanneer hij op pensioen gaat. Hoewel de verhaallijn triest is, eindigt het verhaal niet geheel somber. Een prentenboek voor een oudere doelgroep.
Titre
Cicade
Auteur
Shaun Tan
Traducteur
Bart Moeyaert
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Cicada
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2019
[32] p. : ill.
ISBN
9789021415734 (hardback)

Commentaires

Een cicade werkt al 17 jaar als databeheerder op een groot kantoor. Foutloos doet hij zijn werk, verzuimt nooit, maar tot waardering leidt dat niet. Promotie zit er – zeker voor een cicade – niet in. Even dreigt een doemscenario als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Maar de cicade vliegt echter letterlijk en figuurlijk uit met zicht op een mooie toekomst. Shaun Tan maakt (prenten)boeken voor alle leeftijden en dan vooral voor hen die bevreemdende, literaire kunstwerken waarderen. Thematieken als onderwaardering, eenzaamheid, buitenstaanders en grauwheid van een werkend leven komen aan bod in de staccatoachtige tekst die op alle tekstpagina’s eindigt met het treurig klinkende ‘Kri, kri’ dat op de laatste bladzijde anders klinkt als de mensheid te kijk gezet wordt. De geschilderde omgeving is grijs en grauw en past perfect in het onheilspellende en troosteloze decor dat Tan de kijker voorschotelt. De cicade steekt met zijn groene kop en bolle ogen duidelijk af, ook al draagt …Lire la suite

Cicade

Wist je dat een cicade zeventien jaar onder de grond verblijft voor hij de wereld betreedt en zich ontpopt van larve tot een volwassen dier? In het boek 'Cicade', werkt de cicade voor zeventien jaar in een bedrijf waarna hij met pensioen gaat. De cicade duikt in de ondergrondse wereld van de werkende mens en dat valt hem zwaar. Hij wordt geschopt door collega’s, wordt nooit bedankt voor het werk dat hij verricht en neemt nooit een dag verlof. Na zeventien jaar mag de cicade op pensioen, maar niemand bedankt hem. “Kri kri.”'Cicade' is een triestig verhaal, met een hoopvol einde. Via humor, sarcasme en de nodige afstand wordt een verhaal geschetst waar we ons als volwassenen in herkennen. De druk van alledag, dag in dag uit hetzelfde patroon en de nood aan voldoening en dankbaarheid. 'Cicade' is een kritiek op de mensheid en hoe die zich gedraagt. Het is bijna onmogelijk om als lezer geen medelijden met de cicade te hebben. Met weinig woorden weet het verhaal te ra…Lire la suite

À propos de Shaun Tan

CC BY 3.0 - Image by Stefan Tell

Shaun Tan (né en 1974 à Fremantle) est un dessinateur australien actif dans l'illustration, le dessin de presse, la bande dessinée et l'animation. Il a reçu de nombreux prix dans ces différents domaines.

Tan est d'abord connu comme illustrateur jeunesse. Son univers visuel fait la part belle à l'imaginaire et son apparition dans la société. Dans ce domaine, il a notamment reçu en 2011 pour l'ensemble de ses travaux le prix commémoratif Astrid-Lindgren, l'un des prix littéraires les plus richement dotés.

En 2006, il publie la bande dessinée muette Là où vont nos pères (anglais : The Arrival), consacrée à l'arrivée d'un migrant dans un pays occidental. Publié dans de nombreux pays, cette bande dessinée reçoit notamment le prix du meilleur album au festival d'Angoulême 2008.

En 2011, lors de la 83e cérémonie des …En lire plus sur Wikipedia